Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Montessori - Schule Mühlheim

Κι ένα πρωί, ένω βρίσκομαι στη Mühlheim Φρανκφούρτης για διακοπές, περνάω σε ένα δρομάκι και βλέπω αυτό...
 
Δεύτερο πρωί, ξαναπερνάω επίτηδες...
 
Και ξανά...
 
Σκέφτομαι, αν θα μπορούσα να το επισκεφτώ.
 
Σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερο να αναζητήσω πρώτα πληροφορίες στο διαδίκτυο για το αν λειτουργεί, ποιες ώρες, αν είναι επισκέψιμο και όλα τα σχετικά.
 
Ενθουσιάστηκα με την ιστοσελίδα τους και κυρίως τις φωτογραφίες, γιατί τα υπόλοιπα είναι στα γερμανικά και αποφάσισα ότι θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να το επισκεφτώ και να γνωρίσω τους εκπαιδευτικούς, τις τάξεις τους και τον τρόπο που εργάζονται.
 
Το έκανα.
 
Πλησίασα το κτίριο, προσπαθώντας να καταλάβω έαν λειτουργεί. Στο διαδίκτυο δεν έγραφε κάτι σχετικό και γνωρίζω ότι ο Ιούλιος είναι μήνας διακοπών και για την  Γερμανία, επομένως ήμουν προβληματισμένη για το αν θα ήταν ανοιχτό.
 
Κι όμως ήταν...
 
Ανοίγοντας την πόρτα συναντώ μια σκάλα, η οποία οδηγεί στον πρώτο όροφο και μια δεύτερη η οποία οδηγεί στο υπόγειο. Ακολουθώ την πρώτη. Περιτρυγυρίζω στον πρώτο, στον δεύτερο όροφο δεν υπάρχει κανείς...
 
Οι τάξεις τους είναι διαμπερείς, ολοφώτεινες , τακτοποιημένες, ήρεμες έτοιμες να γεμίσουν παιδικές φωνές και γέλια. Υπάρχει διάχυτη μια μυρωδιά ξύλου και καθαριότητας.
 
Φυσικά, μπήκα στον πειρασμό-εφόσον δε με έβλεπε κανείς- να τραβήξω μερικές φωτογραφίες...
Ναι, ντρέπομαι.
Είναι άκρως αντιδεοντολογικό και γι' αυτό το λόγο δεν τις δημοσιεύω, όμως πραγματικά το θέαμα ήταν "ζηλευτό"...
 
Κατέβηκα, απογοητευμένη που κανείς δεν ήταν μέσα και στην σκάλα συναντώ μια -μάλλον- δασκάλα!! Τις μιλώ στα αγγλικά, δεν καταλαβαίνει, λίγο στα γερμανικά και επιτέλους με παραπέμπει στην διευθύντρια. Όλοι βρίσκονται σε ένα χώρο- σαν αίθουσα συνεδριάσεων- και συζητούν.
 
Ντρέπομαι λίγο, με κοιτούν απορημένοι...και η διευθύντρια με προσκαλεί στο γραφείο της.
 
Της είπα ότι είμαι δασκάλα-δεν ξέρω αν με πίστεψε.
 
Της είπα ότι είμαι από την Ελλάδα- ε, μήπως δεν έπρεπε;
 
Της είπα ότι θα με ενδιέφερε να δω τον χώρο τους και να μιλήσω με κάποιον από τους δασκάλους, ώστε να μου εξηγήσει τον τρόπο που δουλεύουν και τα βασικά σημεία της παιδαγωγικής που εφαρμόζουν.
 
Μιλήσαμε αρκετά και μου εξήγησε ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι δικές τους διακοπές και δε θα είναι στο σχολείο. ότι βρισκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την καινούρια σχολική χρονιά. ότι έχουν ήδη πογραμματίσει τις δραστηριότητες τους γι' αυτές τις μέρες και συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να με βοηθήσει να εξερευνήσω το χώρο...
 
:( Κρίμα...
 
Στην ιστοσελίδα του σχολείου θα βρείτε αν σας ενδιαφέρει ένα δείγμα της δουλειάς τους και πιστεύω θα πάρετε ιδέες και για την δική σας τάξη...http://montessori-muehlheim.de/website/galerien
 
Εγώ πήρα...:):)
 
Υ.Γ Στην αίθουσα άκουγαν ένα γερμανικό παιδικό τραγούδι, φυσικά δεν κάταλαβα ποιο είναι όμως σας αφιερώνω αυτό που το ξέρω... 
 
 
 
Keep teaching *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου