Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Γράμματα στον υπολογιστή.

Στα περισσότερα σχολεία υπάρχει ένα εργαστήριο υπολογιστών, το οποίο είτε επειδή βρίσκεται σε αχρηστία, είτε επειδή δεν υπάρχει ειδικότητα πληροφορικής, είτε επειδή θεωρούμε ότι θα αναστατωθούν τα παιδιά αν τα πάμε, δεν το επισκεπτόμαστε ποτέ.

Εμείς είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί το σχολείο μας διαθέτει ολοκαίνουριο εργαστήριο υπολογιστών, και έχουμε αποφασίσει να το επισκεπτόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, τα γράμματα που θα στείλουμε αλληλογραφία για το κεφάλαιο "Αλληλογραφώ" της Γλώσσας (Β΄Δημοτικού) να είναι γραμμένα στον υπολογιστή.

Αυτή είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα για τους μαθητές όλων των τάξεων.

  • Πρώτα γράψαμε τα γράμματά μας στο τετράδιο της παραγωγής του γραπτού λόγου. Αυτά τα γραμματάκια ήταν σύντομα και μικρά σε έκταση για να μη δυσκολευτούν οι μαθητές να τα δακτυλογραφήσουν. 
  • Στη συνέχεια πήραμε τα τετράδιά μας και πήγαμε στο εργαστήριο, όπου ο καθένας έγραψε το γράμμα του και το αποθήκευσε στον υπολογιστή.
  • Την ίδια στιγμή όποιος τελείωνε, (δεν έφτασε η ώρα για όλους) συνέχιζε εξερευνώντας το πρόγραμμα της ζωγραφικής. Εκεί τα παιδιά είδαν τα εργαλεία και έκαναν διάφορες δοκιμές. Κάποιοι τα πήγαν πολύ καλά και ολοκλήρωσαν και τη ζωγραφιά τους σε μια διδακτική ώρα.
  • Όσοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη ζωγραφιά τους, το έκαναν κάποια άλλη στιγμή στον φορητό υπολογιστή (Laptop) της τάξης.
  • Με πόση μαεστρία χειρίζονται το laptop...Δε λέγεται! 

 
Ύστερα συγκέντρωσα όλο το υλικό με τις ζωγραφιές και τα γράμματα και αφού ήταν έτοιμα σε ένα φύλλο Word, τα εκτυπώσαμε και είναι έτοιμα για το ταχυδρομείο.

Φυσικά γράψαμε και χειρόγραφο ένα μεγάλο γράμμα όλοι μαζί...και γράψαμε και cd που έχουμε φτιάξει στην ευέλικτη ζώνη με ζωγραφιές και φωτογραφίες από τα αξιοθέατα του νησιού μας!


Ελπίζουμε να φτάσει γρήγορα και ανυπομονούμε για τις απαντήσεις των φίλων μας!!

Υ.Γ Όσο θα ταξιδεύει το γράμμα μας, μέρα με τη μέρα θα σημειώνουμε το ταξίδι του στο χάρτη της Ελλάδας. Πρώτα στην Αθήνα και μετά στην Κέρκυρα, στην άλλη άκρη της χώρας...

Υ.Γ2 Μπορείτε τώρα να ακούσετε αυτό και να αναπολείτε το καλοκαίρι. Εγώ αυτό θα κάνω!Keep teaching*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου