Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην τάξη φέτος σκέφτηκα κάποιες δραστηριότητες τις οποίες, είχα εφαρμόσει στο παρελθόν για άλλα θέματα. Προσπάθησα να ξεφύγουμε λίγο από τα τετριμμένα και να προσεγγίσουμε το θέμα πιο διαθεματικά. Δεν ξέρω αν το καταφέραμε πάντως οι δραστηριότητες κύλησαν εύκολα και ικανοποιητικά.

Αρχικά προσαρμόσαμε το χώρο, κάναμε τα θρανία στην άκρη και φέραμε μια μοκέτα, ώστε να είμαστε πιο άνετα και πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με ένα "Brainstorming" θέτοντας στο κέντρο την λέξη "Βιβλίο" και γύρω της οι μαθητές έγραψαν λέξεις που τους έρχονταν στο μυαλό στο άκουσμα της πρώτης.

Οι λέξεις που γράψαμε:
  • Παιχνίδι.
  • Εξυπνάδα.
  • Ταξίδι.
  • Παραμύθι.
  • Αθλητικό.
  • Κουίζ.
  • Σχολείο.
  • Ωραίο.
  • Λεξικό.
Στη συνέχεια συζητήσαμε λίγο για το πώς εμείς νιώθουμε για τα βιβλία και τα παραμύθια, αν μας αρέσουν κ.λ.π. και αντί να τους δώσω τα γνωστά τους παραμύθια, διάλεξα κάποια πιο επιστημονικού ενδιαφέροντος βιβλία (Σπήλαια,Ηφαίστεια, Πλανήτες, Αισθήσεις, Νερό, Θύελλες), τα οποία ήταν όλα της ίδιας σειράς και ασχοληθήκαμε με αυτά κάνοντας μια κυκλική δραστηριότητα. Σε ομάδες των δύο, έπαιρναν ένα βιβλίο και με τη κατάλληλη μουσική υπόκρουση το ξεφύλλιζαν και το επεξεργάζοταν. Μόλις η μουσική σταματούσε, έδιναν το βιβλίο στη διπλανή ομάδα και έπαιρναν της άλλης που καθόταν δίπλα.


Την επόμενη ώρα ασχοληθήκαμε με ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο έφτιαξα με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα από το βιβλίο των μαθηματικών μας (Κεφάλαιο 34).

 Στα παιδιά άρεσε πολύ η διαδικασία της έρευνας και σκέφτηκα ότι ήταν καλή περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τα ερευνητικά εργαλεία. Έτσι φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (δείτε το εδώ) και το δώσαμε στους δασκάλους μας να το απαντήσουν. 

Ύστερα τα επεξεργαστήκαμε και σημειώσαμε τα αποτελέσματα στις γραφικές παραστάσεις που είχα ετοιμάσει και θα βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.


Για το τέλος και μια που είχαμε τη μοκέτα, η οποία θύμισε στα παιδιά το νηπιαγωγείο (έτσι μου είπαν), πήραμε τα τουβλάκια μας και φτιάξαμε με αυτά υπέροχες κατασκευές με θέμα "Εικόνες από το αγαπημένο μου βιβλίο".

Το παλάτι του Αλλαντίν

Ο σταθμός του τρένου από ένα παραμύθι (όποιο να'ναι)

Το σπίτι του τρίτου από τα "Τρία μικρά γουρουνάκια"

Το παλάτι της ωραίας κοιμωμένης.

Το μυστικό πέρασμα από το λαβύρινθο του Μινώταυρου.
Keep teaching*


3 σχόλια: