Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Στείλε όλους τους φίλους μου σχολείο!


Tα Άτομα με Αναπηρία δεν αποκλείονται από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της αναπηρίας, και τα παιδιά με αναπηρία δεν αποκλείονται από τη δωρεάν και υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω της αναπηρίας,
Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ενταξιακή, ποιοτική και δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν "
(Απόσπασμα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, 2008

Στα πλαίσια αυτού οργάνωσε η Action Aid την παγκόσμια εκστρατεία για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2014.

Φυσικά συμμετείχαμε κι εμείς αν και το πρόγραμμά μας ήταν γεμάτο αυτήν την εβδομάδα. (Αν θέλετε να μάθετε γιατί δείτε "Ένα νησί, ένα σχολείο" )

Καταφέραμε, λοιπόν, να αφιερώσουμε μόλις ένα δίωρο για αυτή τη δραστηριότητα και το οργανώσαμε ως εξής:

  • Αρχικά επεξεργαστήκαμε το υπέροχο, άκρως βοηθητικό και κατατοπιστικό υλικό που μας είχε αποστείλλει η Action Aid και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

  • Διαβάσαμε τις ιστορίες των παιδιών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και κολλήσαμε το υλικό στην πόρτα για να το βλέπουν κι άλλοι συμμαθητές μας.

  • Αμέσως τα παιδιά κατάλαβαν ότι θα συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια εκστρατεία για να βοηθήσουν όλα τα παιδιά με αναπηρίες να πάνε σχολείο. Ο τρόπος ήταν απλός. Να φτιάξουμε μια χάρτινη αλυσίδα με όλα τα παιδιά να κρατούνται χέρι χέρι. Τα παιδιά πρότειναν να τους βάλουμε και μια καρδιά, γιατί όλα τα παιδιά νιώθουν το ίδιο. Γράψαμε και τα συνθήματά μας κι έτοιμα... 
    

       
                                   
                                                              
                                                               


  •  Στη συνέχεια τα ενώσαμε με τα παιδιά της Δ' τάξης και η χάρτινη αλυσίδα μας θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Action Aid...

  • Την επόμενη ώρα, οι μαθητές έφτιαξαν ένα σχολείο "Για όλους" με τα τουβλάκια και τις πλαστελίνες και συζήτησαν πώς πρέπει να είναι ένα σχολείο για να μπορεί να υποδεχθεί όλους τους φίλους μας με κάποια μορφή αναπηρίας.
Υ.Γ Δεν ξέρω αν κάποιοι από εσάς είχατε ποτέ μαθητές που όταν τους ζητήσατε να ζωγραφίσουν ένα παιδάκι το χρωμάτισαν μαύρο...Εγώ έχω δύο! Κι αν αυτό δεν είναι γροθιά στο ρατσισμό, τότε τι είναι;

 Keep teaching*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου