Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Παιχνίδια προπαίδειας!

Η διδασκαλία της προπαίδειας για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με στόχο και πλαίσιο, η οποία ξεκινά πλέον από τη Β' Δημοτικού και ολοκληρώνεται στη Γ'.

Στόχος της είναι να γνωρίζουν οι  μαθητές όλα τα γινόμενα της προπαίδειας και να τα ανακαλoύν από τη μνήμη τους, προκειμένου να διευκολύνουν τους καθημερινούς τους υπολογισμούς.


Εμείς περάσαμε από διάφορες φάσεις διδασκαλίας και έχουμε μάθει να τις καταμετρούμε. Γνωρίζουμε ακόμη να τις ανακατασκευάζουμε, δηλαδή να βρίσκουμε ένα γινόμενο, αν δεν το γνωρίζουμε, με άλλους τρόπους, π.χ μισό, διπλάσιο, πολλαπλασιαστές του 10, αντιμεταθετική ιδιότητα. Προκειμένου όμως να επιτύχουμε και την τελευταία φάση της απομνημόνευσης, δημιούργησα κάποια παιχνίδια, γιατί η απομνημόνευση επιτυγχάνεται με τη συχνή εξάσκηση.

1ο παιχνίδι "Τα αυγά της προπαίδειας"

 


Το παιχνίδι αυτό το εμπνεύστηκα όταν είδα αυτά τα υπέροχα αριθμοαυγά από το εξαιρετικό blog Teaching therapy.

Τα εκτύπωσα, τα πλαστικοποίησα και στη συνέχεια τα έβαλα σε ένα κουτί και τα παρουσίασα στην τάξη. Σε αυτό το παιχνίδι παίζουν τα παιδιά ανά δύο στην αρχή.
 Το ένα είναι ο σεφ και βρίσκεται στην κουζίνα...και το άλλο είναι ο πελάτης. Ο πελάτης γράφει σε ένα χαρτάκι την παραγγελία του (3-5 γινόμενα από κάποια συγκεκριμένη προπαίδεια ή ανακατεμένα) και τα δίνει στο σεφ.


Εκείνος καλείται να γράψει το αποτελέσμα τοποθετώντας τα σωστά αυγά στο πιάτο και να τα παραδώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στον πελάτη.


Μμμ..Να'χαμε και μερικά αληθινά αυγά!!2ο παιχνίδι με τα ζάρια

Αυτό το παιχνίδι το είδα στο εκπαιδευτικό blog της εξαιρετικής συναδέλφου Τάξη αστεράτη και το βρήκα καταπληκτική ιδέα για εξάσκηση στις προπαίδειες αλλά και στην πρόσθεση πολλών αριθμών με την αριθμομηχανή.

Για αυτό το παιχνίδι το μόνο που χρειαστήκαμε ήταν ζάρια. Το παίξαμε ομαδικά καθισμένοι σε κύκλο (εμείς είμαστε λίγοι) αλλά και σε ομάδες των δύο.

Οι κανόνες είναι πολύ απλοί. Βάζουμε στο κέντρο μία κάρτα με τον αριθμό της προπαίδειας με την οποία παίζουμε κάθε φορά (π.χ του 5). 


 
Τα παιδιά ρίχνουν δύο ζάρια (ή στην αρχή της εκμάθησης της προπαίδειας μπορούν με ένα ζάρι) και όποιον αριθμό φέρουν τα ζάρια, τον πολλαπλασιάζουν με τον αριθμό της κάρτας. Γράφουν στο τετράδιο το γινόμενο και το αποτέλεσμα. 

2Χ2

Αφού παίξουν αρκετές φορές με τη βοήθεια της αριθμομηχανής υπολογίζουν όλα τα αποτελέσματα και βλέπουν ποιος κέρδισε (εξάσκηση και στους τριψήφιους αριθμούς).


Μπορούμε αν θέλουμε να περνάμε από τα θρανία και να αλλάζουμε κάθε φορά την κάρτα με την προπαίδεια και έτσι να εξασκούνται οι μαθητές σε πολλές προπαίδειες.

Και κάπως έτσι εξασκούμαστε στις προπαίδειες...

Keep teaching*Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου