Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινές...αναγνώσεις!

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και είναι σίγουρα καιρός να θυμηθούμε σιγά σιγά πού πετάξαμε εκείνη την τσάντα την τελευταία μέρα του σχολείου και να αρχίσουμε τις επαναλήψεις...

Ούτε καν!!
Ούτε καν για ένα δασκαλοπαίδι!!
Ούτε καν για κανένα παιδί, εκτός αν δίνετε πανελλήνιες (και πάλι ούτε καν, αν με ρωτάτε)!!

Ωστόσο- σαν δασκαλοπαίδι- κάθε χρόνο εκεί γύρω στις αρχές Ιουλίου οι γονείς μου, μου έκαναν ένα δώρο (Ω μα δεν έχω γενέθλια), το οποίο φυσικά δεν ήταν άλλο από...

Γιούπι...:(

Δεν ξέρω αν αυτά τα βιβλία είχαν κάποια σχέση με την επίδοσή μου ή αν με βοήθησαν να καταλάβω γραμματική, συνεπώς δεν ξέρω κι αν θα βοηθήσουν τα δικά σας παιδιά, αλλά σίγουρα χρόνια μετά, αναπολώ τα ζεστά,καλοκαιρινά μεσημέρια που (μην έχοντας τι άλλο να κάνω όσο οι δασκαλογονείς κοιμόταν) ξεφύλλιζα αυτό το βιβλίο.

Μια δική μου πρόταση για τα βαρετά καλοκαιρινά μεσημέρια είναι η...(ταρατάμ τατάμ)

 "Ηχογράφηση παραμυθιών"

  1. Σε όλα τα παιδιά του δημοτικού αρέσουν τα παραμύθια. Θα πρότεινα, λοιπόν, να βρείτε από τη βιβλιοθήκη σας (όλοι έχουν) μικρά παραμυθάκια, μύθους του Αισώπου κ.α, με πολλές εικόνες και με κείμενο κατανοητό και εύκολο (π.χ ένα επίπεδο κάτω από αυτό που λογικά μπορεί να διαβάσει ένα παιδί).
  2. Στη συνέχεια δώστε το στο παιδί και πείτε του να το διαβάσει το μεσημέρι ή κάποια στιγμή που εσείς ή οι υπόλοιποι στο σπίτι δε θα κάνετε κάτι.
  3. Μόλις το διαβάσει και μια δεύτερη ανάγνωση, μπορεί το ίδιο το παιδί χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή κάποιο μέσο εγγραφής φωνής, να ηχογραφήσει τον εαυτό του ως αφηγητή του παραμυθιού.
  4. Το αρχείο εγγραφής μπορείτε μαζί με το παιδί αν είναι σε κατάλληλη ηλικία να το επεξεργαστείτε με το κατάλληλο πρόγραμμα και να το επενδύσετε με τη μουσική που το ίδιο θα επιλέξει ή με ζωγραφιές που το ίδιο θα δημιουργήσει. 
  5. Μόλις συγκεντρωθούν αρκετές αφηγήσεις παραμυθιών, μπορείτε να τις γράψετε σε ένα cd και να τις ακούει το παιδί πριν κοιμηθεί!!
Εμείς στο σχολείο επιχειρήσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στα πλαίσια της ανάγνωσης και εξοικείωσης με άγνωστα κειμένα, αλλά:
  •  Η σχολική τάξη είναι ένας ιδιαίτερος χώρος για ηχογραφήσεις.
  •  Δεν προλάβαμε.
Μόνο αυτό προλάβαμε βιαστικά-βιαστικά...απολαύστε το και δημιουργήστε κι εσείς τα δικά σας cd με παραμύθια!!!Υ.Γ. "Κόμπιαζα πάλι..." πόσο φοβερό αυτό το παιδί...! :)

Keep teaching*Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου