Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η διατροφή

Η διατροφή είναι ένα από τα θέματα που πρωταγωνιστούν σε θεματικές ενότητες των σχολικών εγχειριδίων και θίγεται άμεσα ή έμμεσα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Είναι μια θεματική, στην οποία κανείς δύσκολα ορίζει όρια και λόγω της πληθώρας του υλικού και των παρακλάδων της, πολλές φορές χρησιμοποιείται ως θέμα για σχέδιο project στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης.

Η δική μου προσέγγιση στο θέμα, περιλαμβάνεi διάφορες δραστηριότητες με υλικό, το οποίο έχω βρει και συγκεντρώσει από το διαδικτύο και είναι η εξής:

Πρώτη Δραστηριότητα 

 

Σαν έναυσμα, χρησιμοποιώ την εκπληκτική ταινία μικρού μήκους "The scarecrow", την οποία παρακολουθούμε όλοι στην τάξη, χωρίς προηγουμένως να έχουμε αναφερθεί στο θέμα της διατροφής. Είναι σύντομη, χωρίς λόγια και προσεγγίζει το θέμα από μια οπτική που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αυτή της προέλευσης των τροφών.

 

Μόλις τελειώσει, μοιράζω στα παιδιά αυτό το φυλλάδιο και το συμπληρώνουμε.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι οι καλύτερες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία καλλιεργούνται στη φύση, χωρίς χημικές ουσίες.

Δεύτερη δραστηριότητα

 

Η δεύτερη δραστηριότητα είναι ένα παιχνίδι που λέγεται Το φιδάκι της διατροφής. Το βρήκα στον σύνδεσμο που βλέπετε και το θεώρησα καταπληκτική ιδέα για να χρησιμοποιηθεί στην τάξη. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με πούλια, κάρτες κι ένα ταμπλό, τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά. Τα κουτάκια στο φιδάκι περιέχουν φωτογραφίες-τροφές (τις οποίες εκτυπώνουμε), που πρέπει να τρώμε συχνά και κάποιες που πρέπει να αποφεύγουμε. Κάθε κουτάκι, περιέχει και οδηγίες, τις οποίες πρέπει κάθε φορά να διαβάζει και να ακολουθεί ο παίχτης.

Το δικό μας φιδάκι της διατροφής.

Παίζουμε και μαθαίνουμε!

Τρίτη δραστηριότητα


Ένα φανταστικό βιβλίο, σχετικά με τη διατροφή, το οποίο μου πρότεινε η μοναδική νηπιαγωγός και θεία μου, η Ρίκη, είναι...

 Εάν δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου, ούτε του νηπιαγωγείου, ούτε της γειτονιάς και τέλος πάντων δεν το βρίσκετε πουθενά, μπορείτε να το ακούσετε και να το διαβάσετε από το διαδίκτυο στο Μικρό αναγνώστη.

Είναι ένα βιβλίο που θα συναρπάσει τους μικρούς σας μαθητές και συνδυάζεται άψογα με τη διδασκαλία των χρωμάτων για το μάθημα της Γλώσσας (Β΄τάξη).

Αλλά δίνει το ερέθισμα και για εικαστικές δραστηριότητες με θέμα το ουράνιο τόξο της διατροφής ή τα φρούτα εποχής για να διακοσμήσετε με αυτά την τάξη σας.

Σ'ευχαριστώ siss!!


 Τέταρτη δραστηριότητα

 

 Από τις δραστηριότητες μας δεν μπορεί φυσικά να λείπει κι ένα τραγουδάκι, το οποίο δε θυμάμαι πού ακριβώς το βρήκα, και δεν είναι άλλο από το "Στις σαλάτες λέμε ναι"...Ο ρυθμός του είναι όπως το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη "Λέμε ναι" και μπορείτε να εκτυπώσετε τους στίχους εδώ.

Οι δραστηριότητες είναι ενδεικτικές και σε καμία των περιπτώσεων δε συνθέτουν project από μόνες τους καθώς δεν αποτελούν μέσα για συγκεκριμένους στόχους ή σκοπούς. Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετες δραστηριότητες ενασχόλησης με τη Διατροφή!

Ολοκληρωμένα project για την Ευέλικτη Ζώνη μπορείτε να δείτε από το παρελθόν μας στους παρακάτω συνδέσμους:


Keep teaching*

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου