Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Το νησί των συναισθημάτων.


Αισίως οδεύουμε στο τέλος και της φετινής χρονιάς και οι περισσότεροι έχουμε κάτι οργανώσει και σκεφτεί για τις τελικές δραστηριότητες.

Αν ωστόσο κάποιοι  δεν έχετε προλάβει ή δεν έχετε κάποια ιδέα κατά νου, εγώ θα σας πρότεινα να ασχοληθείτε με έναν κορυφαίο αγαπημένο μουσικοσυνθέτη τον
 Μάνο Χατζιδάκη

Προσωπικά λατρεύω τις συνθέσεις του και θεωρώ ότι ταιριάζουν πάρα πολύ, τόσο σε παιδικές φωνούλες για χορωδία, όσο και σε παραστάσεις σαν μουσικό πλαίσιο. 

Ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζω και χρησιμοποιώ πάντα είναι "Η Προσωπογραφία της μητέρας μου" από '΄Το χαμόγελο της Τζοκόντα"

Η σύνθεση αυτή αποτελεί εκτός των άλλων και "μουσικό χαλί" για το παραμύθι που έχει γράψει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και δεν είναι άλλο από το "Νησί των συναισθημάτων".


Το παραμύθι αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για πολλές δραστηριότητες και ενασχολήσεις μέσα στην τάξη, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν και σε μια παρουσίαση ή ολιγόλεπτη συμμετοχή στη τελική σχολική γιορτή.

Στην αρχή...

Ακούμε τη μελωδία, κλέινουμε τα μάτια και κάνουμε διάφορες σκέψεις. Μόλις τελειώσει συζητάμε σχετικά, κάνοντας ερωτήσεις ο ένας στον άλλο και ανταλλάσσουμε απόψεις.
Στην συνέχεια...

Διαβάζουμε το παραμύθι και το μοιράζουμε στα παιδιά. Μπορείτε να το καταβάσετε εδώ και να το εκτυπώσετε. 
Στο κενό που θα δείτε στο έγγραφο οι μαθητές μπορούν:
  • να ζωγραφίσουν τις σκηνές του παραμυθιού.
  • να κολλήσουν εικόνες σχετικές φτιάχνοντας κολλάζ.
  • να γράψουν τις σκέψεις τους, αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τους ήρωες.
  • να επιλέξουν ένα χρώμα ή ένα αντικείμενο που αντικατοπτρίζει την κάθε σκηνή.
  • να γράψουν πότε οι ίδιοι σκέφτηκαν με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται οι ήρωες.
Ύστερα...

Τις τελευταίες μέρες συνήθως, έχοντας ολοκληρώσει την ύλη μας, βρίσκουμε χρόνο να ασχοληθούμε με καλλιτεχνικές δραστηριότητες που χρειάζονται δίωρο ή και παραπάνω ώρα να ολοκληρωθούν. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπληρώσουμε τον "χαμένο" χρόνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου προσπαθούμε να οργανώνουμε 45λεπτες δραστηριότητες (δείτε εδώ)

Με αφορμή το παραμύθι αυτό, μπορούμε να συγκεντρώσουμε υλικά ώστε να φτιάξουμε κούκλες, τους ήρωες του παραμυθιού, την Αγάπη, τη Λύπη, την Ευτυχία, τον Πλούτο, τη Γνώση , την Αλαζονεία και το Χρόνο.


Για το τέλος...

Μπορούμε να μοιράσουμε τους ρόλους, να προσθέσουμε βασικά σκηνογραφικά στοιχεία και να ανεβάσουμε ένα μικρό σκέτς, για την καλοκαιρινή μας παράσταση.

Keep teaching*


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου