Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Craftivity: "Ο Αϊ-Βασίλης σφήνωσε στη στέγη"

Ο όρος craftivity (craft+activity= κατασκευή +δραστηριότητα),
      χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για εργασίες που συνδυάζουν τη δημιουργία μιας κατασκευής με κάποια δραστηριότητα-άσκηση στη γλώσσα ή στα μαθηματικά.

Πριν καιρό είχα δει μια κατασκευή στο internet με τίτλο "Ο Αϊ-Βασίλης σφήνωσε στη στέγη". Δεν μπορώ να θυμηθώ όμως σε ποιο site το είχα διαβάσει.

Κάθε χρόνο τη φτιάχνουμε στην τάξη γιατί έχει πλάκα και αρέσει στους μαθητές, απλώς φέτος σκέφτηκα να τη συνδυάσω με την παραγωγή γραπτού λόγου και συγκεκριμένα τη συγγραφή μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με την κατασκευή, η οποία είναι πολύ απλή και δε χρειάζεται πατρόν.Χρειαστήκαμε:
 •  Μπλε χαρτόνι κανσόν
 • Κόκκινο βελουτέ (για τα πόδια)
 • Μαύρο βελουτέ (για τις μπότες)
 • Διακορευτή (για το χιόνι)
 • Σκούρο μαρκαδόρο
 • Λευκό χαρτί (για το χιόνι στην καμινάδα)
-Βοήθεια, σφήνωσα στη στέγη!!
 Αμέσως οι μαθητές ξεκίνησαν να κάνουν αστείους διαλόγους σχετικά με το τι θα λέει ο Αϊ-Βασίλης, τι θα έγινε μετά κ.λ.π, οπότε χωρίς σχεδιάγραμμα ή βοηθητικές λέξεις τους είπα να ξεκινήσουν να διηγούνται τι συνέβη, πίσω από τη σελίδα. Να γράψουν δηλαδή μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Τόσο απλό...

Τα αποτελέσματα ήταν Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Α!
 1. Οι περισσότεροι σχημάτισαν διαλόγους με παύλες και σημεία στίξης που μάθαμε στα προηγούμενα κεφάλαια.
 2. Έγραψαν σε λευκή σελίδα χωρίς γραμμές και διαχειρίστηκαν πολύ καλά το χώρο.
 3. Σχημάτισαν παραγράφους και έγραψαν κείμενο με αρχή, μέση και τέλος, έστω κι αν ήταν μικρά σε έκταση. 
 4. Τα ορθογραφικά, αχ τα ορθογραφικά, διορθώσαμε τα περισσότερα...
*Μα ποιον απασχολούν τα ορθογραφικά όταν βλέπει ένα τέτοιο κείμενο από μαθήτρια της Β' τάξης, και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα...*


Δοκιμάστε το!!

Keep teaching*
3 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ειχε επιτυχία και τα εφτιαξαν σε χρόνο dt! Διαβασα λίγο για τον όρο craftivity λέει ότι δεν υφίσταται στα ξένα site διότι λέει και το craft activity είναι, οπότε θεωρείται κάτι σαν πλεονασμος. Το έχεις διαβάσει? Μα εμένα μου αρέσει και δε ξέρω α υπάρχει αντιστοιχη ελληνική λέξη, οπότε... :)

   Διαγραφή
  2. Ειχε επιτυχία και τα εφτιαξαν σε χρόνο dt! Διαβασα λίγο για τον όρο craftivity λέει ότι δεν υφίσταται στα ξένα site διότι λέει και το craft activity είναι, οπότε θεωρείται κάτι σαν πλεονασμος. Το έχεις διαβάσει? Μα εμένα μου αρέσει και δε ξέρω α υπάρχει αντιστοιχη ελληνική λέξη, οπότε... :)

   Διαγραφή