Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Η κουφή γριά (Κλίση ουσιαστικών)

Στην τάξη μας κατά καιρους μας επισκέπτονται διάφοροι φανταστικοί ήρωες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ήρωες των σχολικών βιβλίων, ενισχύουν το ενδιαφέρον των μαθητών για την καινούρια γνώση...

Στη Β' δημοτικού η Βάγια η κουκουβάγια που μας μαθαίνει γραμματική, έφερε στην τάξη μια μέρα τη φίλη της, την κουφή γριά!!

Η κουφή γριά δεν ακούει και πολύ καλά και πολλές φορές ρωτάει και ξαναρωτάει τους μαθητές να τις επαναλαμβάνουν αυτά που λένε. Έτσι τα καταλαβαίνουν καλύτερα και μένουν ακόμη και στους μαθητές που δε συμμετέχουν άμεσα ή είναι αφηρημένοι.

Όσον αφορά την κλίση των ουσιαστικών ξεκινάμε μαθαίνοντας στα παιδιά το εξής ποιηματάκι με το οποίο καλούν την κουφή γριά να έρθει στην τάξη:

Ήρθε μια κουφή γριά

Μια κουφή, κουτσή γριά

είδε ένα σωρό παιδιά

και τα ρώτησε!! 


Εμείς κάθε φορά ρωτάμε τα παιδιά με "γιαγιαδίστικη φωνή" -έτσι μου ζήτησαν να τους μιλάω:
  • Ποιος;
  • Ποιανού;
  • Ποιον;
  • Για φωναξέ τον...
Κάπως έτσι!!Επιμένουμε αρκετά στην κλητική καθώς στην αρχή μπορεί να ακούγεται κάπως "οδηγοεοεοεοε..."

Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές και σίγουρα στη συνέχεια κάποιο από τα παιδιά θα θέλει να παίξει το ρόλο της κουφής γριάς- σίγουρα με μεγαλύτερη επιτυχία από εμένα :)- οπότε συνεχίζεται αρκετή ώρα το παιχνίδι με αποτέλεσμα να το μαθαίνουμε όλοι!!

Αφού κάναμε και τον πληθυντικό μοίρασα στα παιδιά ένα φυλλάδιο με την εικόνα της κυρά καλής και της κυρά κακής από το βιβλίο της Γλώσσας, γιατί το είχαμε αγαπήσει εκείνο το κείμενο. Το φυλλάδιο τους φάνηκε αρκετά εύκολο και το έλυσαν αμέσως!!

Και ζήσαν οι μαθητές μας καλά χωρίς να ξαναμπερδέψουν την κλητική κι εμείς οι περήφανες δασκάλες καλύτεραααα!!!

Keep teaching*Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου