Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

1η Συνάντηση γονέων (Ε' δημοτικού)

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής μας χρονιάς, όσοι από εμάς έχουν αναλάβει μια καινούρια τάξη, αλλά και όσοι συνεχίζουν με την περσινή τους, γιατί όχι, προγραμματίζουμε την πρώτη μας συνάντηση με τους γονείς.

Σε αυτό το post θα σας πω, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζομαι αυτή την πρώτη, και σημαντικότερη θεωρώ, συνάντηση με τους γονείς, ποια σημεία προσέχω και ποια είναι η προετοιμασία που κάνω.

Αρχικά, προτιμώ να ενημερώνω τους γονείς με έγγραφη πρόσκληση, ακόμα και στις μεγάλες τάξεις, καθώς έχει πιο επίσημο χαρακτήρα. Στην πρόσκληση αυτή αναφέρω πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή μας καθώς και τους λόγους για τους οποίους θα βρεθούμε. Αναφέρω ότι θα είναι γενική, ομαδική και δε θα ενημερώσω προσωπικά και εξατομικευμένα για κάθε μαθητή, καθότι είναι αρκετά νωρίς και δεν έχω πλήρη εικόνα

Την ημέρα της συνάντησης, καλό θα ήταν να διαμορφώσουμε το χώρο, έτσι ώστε να έχουμε οπτική επαφή με όλους, δηλαδή να βάλουμε τις καρέκλες σε ένα ημικύκλιο. Αυτό αμέσως δημιουργεί ένα φιλικό και ομαδικό κλίμα. Αν επιθυμούμε, φροντίζουμε να υπάρχουν στο πλάι ή στο πίσω μέρος κάποια κεράσματα ή ροφήματα. Προσέχουμε η τάξη να είναι καθαρή και οργανωμένη. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες του χώρου, δημιουργούν ευνοϊκό αρχικά κλίμα και προκαλούν θετική εντύπωση στους γόνεις, τις περισσότερες φορές.

Στην αρχή της ομιλίας μας, μετά το καλωσόρισμα, εγώ αναφέρω στους γονείς το πρόγραμμα της ομιλίας, ώστε να γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει η συνάντηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • Αρχικά θα πω λίγα πράγματα για μένα. (Καταγωγή, σπουδές,εμπειρία, προϋπηρεσία).
  • Θα αναφέρω τις βασικές αρχές της διδασκαλίας μου και τι θεωρώ σημαντικό ως δασκάλα για τους μαθητές μου. (Στυλ διδασκαλίας, χρήση εποπτικών μέσων, άποψη για homework).
  • Ύστερα δίνω το λόγο στους γονείς να συστηθούν, για να είμαστε πιο οικεία και να αρχίσω να τους γνωρίζω, αυτό βοηθάει πολύ στη συνέχεια να διαπιστώσουμε πολλά πράγματα για τους ίδιους τους μαθητές μας.
  • Στη συνέχεια με τη βοήθεια του βιντεοπροβολέα θα παρουσιάσω όλα τα διδακτικά αντικείμενα (την ύλη και τον τρόπο διεξεγωγής των μαθημάτων).
  •   Για το τέλος, θα αναφέρω αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι έχω διαπιστώσει σχετικά με την τάξη. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια τάξη με δυσκολίες, καλό είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς και τις προβλέψεις. Πάντα χρησιμοποιούμε θετικές εκφράσεις: "Είναι μια τάξη με δυνατότητες, γι' αυτό είμαστε εδώ, για να δουλέψουμε και να γίνουμε καλύτεροι κ.λ.π"
  • Δεν ξεχνάμε να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση και την επικοινωνία που θέλουμε να έχουμε με τους γονείς. Αν ορίσουμε μια ημερομηνία για επισκέψεις πέραν των τριμήνων, ή τηλεφωνικά, και να αναφέρουμε πως επιθυμούμε μια σχέση εμπιστοσύνης για τις εύκολες μα και τις δύσκολες  (σίγουρα θα υπάρξουν) στιγμές της σχολικής χρονιάς.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Συνάντηση γονέων (Ε' Δημοτικού) by daskalopaidi on Scribd

3 σχόλια: